Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sdílejte tuto stránku na Facebooku Sledujte naše videa na YouTube ZOO Plzeň na TripAdvisor
Vyberte si jazyk
Česky English Deutsch Française По-ру́сски
Zapnout zvuk

agama bradatá

Pogona vitticeps

Inland Bearded Dragon - Bartagame

Řád: Ještěři Čeleď:agamovití

Agamy patří mezi nejprimitivnější ještěry. Agama Pogona vitticeps patří mezi vousaté agamy, které naježenými „vousy“ zastrašují případné útočníky a zdánlivě zvětšují svou velikost. Naježený vous a zakývání hlavou je u nich, stejně jako u leguánů, výzvou k souboji.

více informací

amadina Gouldové

Chloebia gouldiae

Gouldian Finch - Gouldamadine

Řád: Pěvci Čeleď:astrildovití

Umí vydávat zvuky jako basová píšťala. Obývá zejména sever kontinentu, kde je v poledne čtyřicet stupňů ve stínu a v noci neklesá teplota pod dvacet stupňů. Nejčastěji jsou černohlavé, třikrát méně je červenohlavých a asi každý pětitisící exemplář je žlutohlavý.

více informací

emu hnědý

Dromaius novaehollandiae

Emu - Emu

Řád: Kasuáři Čeleď:kasuárovití

Největší pták Austrálie. Je známý tím, že má zelená vajíčka, ze kterých se líhnou nejprve pruhovaná mláďata. Dospělí emu jsou hnědí.

více informací

husovec stračí

Anseranas semipalmata

Magpie Goose - Spaltfussgans

Řád: Vrubozobí Čeleď:husovcovití

Husovec stračí je vývojově nejpůvodnější známá husa. Vyhledává ekosystém močálů a bažin. Sameček mívá dvě partnerky, snášející do společného hnízda. Jejich noční hřadování se odehrává i na překvapivě tenkých větvích. Je to velmi společenský pták.

více informací

klokan parma

Macropus parma

Parma Wallaby - Parma-Känguruh

Řád: Vačnatci Čeleď:klokanovití

Dosahuje hmotnosti 4-7 kg. Po březosti 36 dní se rodí jedno málo vyvinuté mládě, které potom tráví 7 měsíců ve vaku. Tento druh popsal zoolog Waterhouse v roce 1846. Pro klokana parma je vedena Evropská plemenná kniha ESB. V Zoo Plzeň je chován poprvé od podzimu 2003.

více informací

klokan rudokrký

Wallabia rufogrisea

Red-necked Wallaby - Bennett - Känguruh

Řád: Vačnatci Čeleď:klokanovití

Klokan rudokrký patří ke středně velkým klokanům a je ze všech nejotužilejší. Snáší teploty i pod bodem mrazu a vyskytuje se po celém vnitrozemí Austrálie v křovinných biotopech. Jde také o nejhojnější a v zajetí nejčastěji chovaný druh klokana.

více informací

klokan rudý

Megaleia rufa

Red kangaroo - Rote Riesenkänguruh

Řád: Vačnatci Čeleď:klokanovití

Klokan rudý je největší z klokanů a žijících vačnatců vůbec. Samci jsou větší než samice a váží až sto kilogramů. Skáčou na zadních nohách a ocas jim slouží k udržení rovnováhy.

více informací

klokánek králíkovitý

Bettongia penicillata ogilbyi

Brush-tailed Bettong - Bürstenschwanz-Rattenkänguruh

Řád: Vačnatci Čeleď:klokánkovití čtyřprstí

Je již velmi vzácný. Kromě ztráty biotopů, zaviněné postupujícím zemědělstvím, ho ohrožují zejména zavlečené lišky. V rámci záchranných programů byl vysazen na několika drobných ostrůvcích na jihozápadě kontinentu, kde je větší naděje na nerušené přežití.

více informací

kusu liščí

Trichesurus vulpecula

Common Brush Tail Possum - Fuchskusu

Řád: Vačnatci Čeleď:kuskusovití

Kusu liščí se statným až metr dlouhým tělem, silnými drápy, pěknýma očima a liščí tváří je nejběžnější australský vačnatec.

více informací

labuť černá

Cygnus atratus

Black Swan - Trauerschwan

Řád: Vrubozobí Čeleď:kachnovití

Labuť černá žije v párech, ale často se sdružují a žijí ve skupinách na dolních tocích řek. V posledních létech byly labutě vysazeny i na Novém Zélandě, v Evropě a Americe, kde se nyní množí v parcích. Jejich hlasem je nápadné trumpetové volání. Při vzlétání se rozbíhává po vodě.

více informací

Ledňák modrokřídlý

Dacelo leachii

Blue-winged Kookaburra - Haubenliest

Řád: Srostloprstí Čeleď:

více informací

ledňák obrovský

Dacelo novaeguineae

Giant Kingfisher - Jägerliest, Kookaburra

Řád: Srostloprstí Čeleď:ledňáčkovití

Je největším ledňáčkem na světě. Rád si pochutnává na hmyzu, hlodavcích i hadech, které ubíjí zobákem. Obývá lesy východní Austrálie a farmáři ho zavedli i v Tasmánii a v západní Austrálii. Jeho chraplavý smích se ozývá zejména ráno a večer. Obecně je znám jeho domorodý název kukabura a trefná přezdívka „Chechtavý Jack“. Zajímavé je také, že hnízdícímu páru pomáhají při výchově mláďat mladí nezadaní jedinci.

více informací

lelkoun soví

Podargus strigoides

Tawny Frogmouth - Eulenschwalm

Řád: Lelkové Čeleď:lelkounovití

Vzhledem připomínající sovu je noční pták s neslyšným letem. Loví z posedu hmyz a hlodavce na zemi. Ve dne nelétá a uniká pozornosti tím, že při ohrožení sedí vzpřímeně a vypadá jako pahýl větve.

více informací

vakoveverka létavá

Petaurus breviceps

Sugar Glider - Kurzkopf-Gleitbeutler

Řád: Vačnatci Čeleď:vakoveverkovití

Vakoveverka létavá dokáže při skoku plachtit až padesát metrů. Říká se jí také cukrová, protože se živí zejména šťávou z eukalyptů.

více informací

1 | 2 >

Zebra

DESIGN ALEXANDR VACEK

EAZA Oficiální informační server města Plzně Unie českých a slovenských zoologických zahrad Unie botanických zahrad České republiky BGCI