Lexikon zvířat

Biogeografická oblast: „Etiopská"

Bércoun Petersův

Bércoun Petersův

je malý savec patřící do starobylé skupiny Afrotheria (afrosavci).
Gekon

Gekon

Blaesodactylus boivini je endemickým pro ostrov Madagaskar.
Gepard súdánský

Gepard súdánský

je poddruh geparda štíhlého, který se vyskytuje v severovýchodní Africe.
Gueréza angolská

Gueréza angolská

je středně velký stromový primát, samci jsou větší než samice.
Hrošík liberijský

Hrošík liberijský

žije skrytě v blízkosti vodních toků a bažin.
Kudu velký

Kudu velký

obývá suché, řídké lesy a křovinaté oblasti jižní a východní Afriky.
Lemur korunkatý

Lemur korunkatý

je endemickým druhem pro severní Madagaskar.
Lemur rákosový

Lemur rákosový

je endemický druh ostrova Madagaskar, kde se vyskytuje výhradně v okolí jezera Alaotra.
Lemur tmavý

Lemur tmavý

se endemicky vyskytuje v severozápadní části Madagaskaru a přilehlých ostrovech.
Mamba černá

Mamba černá

je jedním z nejdelších jedovatých hadů na světě.
Myš Mattheyova

Myš Mattheyova

typicky obývá vlhké savany, pastviny a travnaté oblasti.
Nyala nížinná

Nyala nížinná

je známá pohlavním dimorfismem.
Prase savanové

Prase savanové

je typickým obyvatelem afrických savan, otevřených lesů a travnatých plání.
Pštros dvouprstý

Pštros dvouprstý

je největší žijící pták na světě.
Sup kapucín

Novinka

Sup kapucín

je jeden z nejmenších afrických supů.
Šimpanz čego

Šimpanz čego

je nejbližší příbuzný člověka.
Šváb syčivý

Šváb syčivý

patří mezi největší druhy švábů na světě.
Voduška červená

Voduška červená

nebo také lečve žije pouze v mokřadních oblastech na řece Kafue v Zambii.
Zebra bezhřívá

Zebra bezhřívá

je nejohroženějším poddruhem zebry stepní.
Želva obrovská

Želva obrovská

je suchozemským endemitním druhem atolu Aldabra na Seychelách, kde se v současné době vyskytuje přibližně 120 000 jedinců.
Žirafa Rothschildova

Žirafa Rothschildova

je jedním z nejohroženějších poddruhů žirafy severní.