Růženka odjela 10. září

Růženka odjela do Basileje.

V jejím novém domově na ni čeká stejně starý samec Orys a jeden z nejlepších pavilonů pro nosorožce indické v Evropě. Budeme se těšit na informace o průběhu cesty i vyložení od tamních kolegů. Po 2. narozeninách se mladí nosorožci v zoo i v přírodě osamostatňují.
Samice, která mé v plemenné knize i jméno Shakti, se narodila 5.2. 2017 jako druhé mládě nosorožce indického narozené v Zoo Plzeň. Její matkou je Manjula (11) pocházející z Tierparku Berlín a otcem Baabuu, který se narodil právě v Basileji a v listopadu mu bude 15 let. Tamní chov nosorožců indických je jedním z nejstarších a nejúspěšnějších v Evropě. A právě tato zoo má na starosti záchranný program EEP pro tento druh.
Transport má na starosti transportní společnost Zoo Dvůr Králové, která má mnohaleté zkušenosti s transportováním nosorožců.

Vlastní nakládání začalo v Plzni 10.9. po 9. hodině dopoledne. V posledních týdnech Růženka trénovala ranní oddělování od matky, takže dnes byla v transportní bedně za 10 minut od zahájení akce. Nastoupila na hlasovou výzvu své ošetřovatelky, jak měl natrénováno. Manipulátor potom odvezl bednu k nákladnímu automobilu a naložil na korbu. Krátce před 11. hodinou definitivně mladý nosorožec opustil rodné město. Na cestu dostala v bedně mírná sedativa, která ji po celou dobu transportu udrží v klidu.

Nosorožci indičtí chovaní v Zoo Plzeň nám byli darováni či deponováni z evropských Zoo, které jsou členy EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií). Tato zvířata a jejich potomci jsou součástí záchranného programu EEP (Evropský záchranný program), který má svého koordinátora, který vede plemennou knihu a uděluje doporučení pro přesuny daného druhu mezi jednotlivými chovateli. Se zvířaty v tomto programu se nesmí obchodovat a bez povolení koordinátora EEP nesmí odejít do zařízení, které není součástí EAZA. Samice nosorožce indického bude do Zoo Basilej na doporučení koordinátora darována.

Podle fanouškovského webu milovníků nosorožců je nyní v Evropě 39 samců a 37 samic nosorožce indického ve 30 zoo. V roce 2017 a 2018 došlo v Evropě k 5 porodům, letos jen k 1 v zoo Bea uval. Plzeňská zoo je jediný chovatel tohoto druhu v ČR v současnosti a celkem 3., která rozmnožila nosorožce. Dalšího mláděte se dočkáme až po doporučení koordinátora EEP k připuštění. Samozřejmě je třeba opět počítat s březostí kolem 480 dní.

M. Palacká, M. Vobruba


           

Zoo-vláček jezdí k zoo i v roce 2024, beze změn... číst dále
Novinkou letošní sezóny je pavilon gueréz  číst dále
V srpnu si na amfiteátru zavzpomínáme na tramskou éru číst dále
Zveme Vás do samostatné expozice Akva Tera v centru Plzně. číst dále
ObčerstveníObčerstvení GiftshopGiftshop WebkameryWebkamery PřírůstkyPřírůstky Veřejná krmeníVeřejná krmení Sponzoring a adopceSponzoring a adopce
Otevírací doba

březen–říjen: 8.00–19.00  (pokladna do 18:00)
listopad–únor: 9.00–17.00  (pokl. do 16:30)

Otevřeno 365 dní v roce včetně svátků, Vánoc a Nového roku! (DinoPark otevřen pouze od dubna do října). Více zde.

Najdete nás zde.

Vstupné

Zoologická a botanická zahrada (Zoo):

dospělí:220 Kč
děti, studenti, senioři:      160
rodiny (2+2):                      720

Zoo + DinoPark (pouze duben–říjen):

dospělí:390 Kč
děti a studenti:290 Kč
rodiny (2+2):                      1270 

Podrobné vstupné a slevy zde.

Počasí v Plzni
Lemur
Facebook ZOOZoo
Facebook Akva-TeraAkva-Tera
Youtube
Instagram
Tripadvisor