Čas na změnu

Den bez palmového oleje
První únor je mezinárodním dnem, kdy si celý svět připomíná svou zodpovědnost za činy, které vedou k nenávratnému ničení primární přírody díky velkoplošnému pěstování palmy olejné v tropických oblastech Indonésie, Ameriky a Afriky. Každý z nás, já, ty, my i vy, kteří kupujeme výrobky s obsahem palmového oleje se přímo podílíme na této devastaci přírody na druhé straně planety! Jsme tedy zodpovědní za ztrátu přírodní rovnováhy na naší planetě! 

 

Zamysleme se, není nejvyšší čas na změnu? Příroda to potřebuje! Těžíme z ní mnohem více, než je opravdu nutné! Opravdu chceme žít v zelené poušti?

Změna vlastně není nic těžkého. Vždy máme možnost volby. Pokud si vybereme život bez palmového oleje, nebo alespoň s certifikovaným palmovým olejem vyráběným za udržitelných podmínek bez nenávratné destrukce přírody, bude náš život smysluplnější a mnohem zdravější.

Přemýšlejme při výběru nejen potravin, sledujme jejich složení i jak dlouhou cestu na náš stůl či do naší koupelny musely urazit.

Opravdu  palmový olej potřebujeme? Vždyť máme oleje domácí a pro naše tělo mnohem kvalitnější. Je to olej slunečnicový, řepkový či olivový. Nebo za studena lisované oleje ořechové, makové, konopné, ostropestřcové, lněné, sezamové, dýňové …

Pojďme to zkusit. Alespoň dnes …

Více informací naleznete zde: http://www.stoppalmovemuoleji.cz/denbezPO.php

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1W6VavgxdETY4FoRfp7fuMJvxyVnvzH1z0imc-jUiUZ894q7MUE9tqqME&v=mXOKZtR-Nuc&feature=youtu.be

  

Kvůli mně dnes nemusela příroda trpět. Můžete si to také říci? 

Malá inspirace by se možná mohla hodit …

Snídaně: Jogurt, ovesné vločky, šálek kávy, hrnek čaje, mléko, chléb se sýrem

Svačinka: Jablko z našeho sadu

Oběd: Pstruh na másle s citrónem pečený v troubě, vařený brambor, salát ze sterilizovaného zelí s červenou cibulkou a naklíčenou řeřichou

Sladká tečka: Mřížkový koláč

Do mísy vysypejte 1/2 kg hladké mouky, 20 dkg cukru krupice, 20 dkg másla nebo tuku, 2 vejce, prášek do pečiva a kapku mléka. Vše smíchat a vypracovat hladké těsto. 1/4 těsta odložit na mřížku, zbytek těsta rovnoměrně vyválet na plech s pečícím papírem. Těsto potřít domácími povidly a ze zbylé jedné čtvrtiny vyválet 1,5 cm silné válečky a z nich vyrobit mřížku na nanesená povidla. Pečeme 20-30 minut v mírné troubě.

Svačina: Zeleninový salát s olivovým olejem a vařeným vajíčkem

Večeře: Dýňová polévka se zázvorem, orestovanými krutony a dýňovými semínky

Protože je letošní rok poznamenaný pandemií koronaviru, nemůžeme požádat žádné akce ani u nás, ani v Indonésii. V Indonésii jsme Mezinárodní den bez palmového oleje slavili soutěží tradičních kuchařských receptů, které tuto surovinu (původem z Afriky) samozřejmě obsahovat nemohly. Letos se s kuchaři nemůžeme sejít a tak jsme zkusili soutěž pojmout jinak - recepty totiž budou hodnotit hospodyně (a jejich mužské protějšky) u nás v Čechách, kde jsme taky už dlouho zavření doma a třeba i uvítáme nějaké zpestření dne. Pokud se chcete do hodnocení receptů také zapojit, stačí se přihlásit zde: http://www.stoppalmovemuoleji.cz/images/aktuality/210130_letacek%20A5_vareni%20indoneskych%20receptu-page-001.jpg

Prostřednictvím aplikace Palm Oil Scanner obeslat některé naše firmy s dopisem, ve které je žádáme o ustoupení od palmového oleje, případně alespoň o volby nejvyššího možného standardu jeho certifikace. Dopis, který je v aplikaci navržen, si můžete upravit tak, aby co nejlépe vyhovoval vaší osobní představě: http://palmoilscanner.com

Pokud by vám jediný den připadal být příliš málo, můžete zkusit i 28-denní únorovou výzvu: http://www.stoppalmovemuoleji.cz/vyzva28.php?fbclid=IwAR1ZiBRLVSRa-76zxgYTxHocSfdSc8XgkmnXfTyPRppSX8B2JFfjz7_XB_U

A na závěr snad jen můžu doporučit únorové číslo časopisu Kojtejl, ve kterém vyjde opravdu zajímavý článek o cestě palmového oleje ze své původní africké domoviny a do celého světa a pak zase zpátky!
Přeju příjemně strávený bezpalmový 1. únor!

Stanislav Lhota, M.Sc., Ph.D.
Faculty of Tropical AgriSciences, Czech University of Life Sciences Prague
Usti nad Labem Zoo http://www.zoousti.cz/ochranarske-projekty/bornejsky-denik
IUCN SSC Primate Specialist Group
Czech Palm Oil Watch Coalition http://stoppalmovemuoleji.cz/

my publications are available at:
http://czu.academia.edu/StanLhota/Papers

Od 23. prosince do 1. ledna máme sváteční vstupné číst dále
V prosinci zoo zdaleka nespí zimním spánkem číst dále
Také v zimě 2024/2025 probíhají komentované večerní prohlídky číst dále
Zveme Vás do samostatné expozice Akva Tera v centru Plzně. číst dále
ObčerstveníObčerstvení GiftshopGiftshop WebkameryWebkamery PřírůstkyPřírůstky Veřejná krmeníVeřejná krmení Sponzoring a adopceSponzoring a adopce
Otevírací doba

březen–říjen: 8.00–19.00  (pokladna do 18:00)
listopad–únor: 9.00–17.00  (pokl. do 16:30)

Otevřeno 365 dní v roce včetně svátků, Vánoc a Nového roku! (DinoPark otevřen pouze od dubna do října). Více zde.

Najdete nás zde.

Vstupné

Zoologická a botanická zahrada (Zoo):

dospělí:220 Kč
děti, studenti, senioři:      160
rodiny (2+2):                      720

Zoo + DinoPark (pouze duben–říjen):

dospělí:390 Kč
děti a studenti:290 Kč
rodiny (2+2):                      1270 

Podrobné vstupné a slevy zde.

Počasí v Plzni
Lemur
Facebook ZOOZoo
Facebook Akva-TeraAkva-Tera
Youtube
Instagram
Tripadvisor