Vyšel Iris 3-2019

Co nového se událo v Zoologické a botanické zahradě města Plzně od května do září a ještě mnoho dalšího se dozvíte ve 3. čísle čtvrtletníku IRIS. Právě vyšlo!
Z obálky na čtenáře hledí levhart čínský, nový přírůstek mezi kočkovitými šelmami. Získat bronzové ocenění v ekologické aktivitě, to je úspěch, který se počítá dvakrát. Plzeňské zoo se to podařilo za pomoc při záchraně asijských zpívajících lesů. Úspěšná byla též v prázdninové návštěvnosti. V srpnu si ji společně s botanickou zahradou přišlo prohlédnout téměř 93 000 lidí. Takřka o 20 000 více než loni!
Expozice Království jedu patří mezi nejmladší, ale pozoruhodných výsledků si na své konto připsala již pěknou řádku. Prozatím posledním velkým chovatelským úspěchem je rozmnožení vzácného křovináře němého.
Kdo si oblíbil při svých pravidelných návštěvách zahrady nosorožčí slečnu Růženku, ten ať se pavilonu s nosorožci indickými raději vyhne. Mladá samička 10. září odcestovala do zoo ve švýcarské Basileji. Jak uvedl jeden z jejích ošetřovatelů - Robert Bultas, jde o nejlepší nosorožčí zoo v Evropě a očekával ji tam stejně starý sameček.
K odbornějším článkům patří ten s titulkem Evropská zvířecí záložna a Tučná česká a moravská stopa představující u nás vyšlechtěná plemena drobného hospodářského zvířectva.
Vzácná může být i ovce. Důkazem je ovce aljašská. Ač se o ní píše v rubrice Okénko do historie, její chov v Plzni není zdaleka minulostí.
Začátek září patří statek Lüftnerka pravidelně výstavě jiřinek a hroznového vína. Letos ji navštívili dokonce Božena Němcová a Bedřich Smetana. Proč právě oni, se dozvíte na str. 15. Stejně jako to, že se dá kvalitní hroznové víno vypěstovat i v západních Čechách. Vinice Ing. Jana Kratochvíla kousek od Plzně je toho svědectvím.
Pokud rádi navštěvujete zoologické zahrady, určitě nepřehlédnete cestopisnou reportáž ze severoněmeckých zoo, jež se dají navštívit cestou na legendární Rujánu. Třeba to může být tip na příští dovolenou, když letošní čas letního poznávání již minul.

IRIS lze bezplatně získat na těchto místech:
V PLZNI: na ředitelství Zoo a BZ města Plzně Pod Vinicemi 9, ve specializované expozici Akva tera na Palackého tř 5, na radnici, v městském informačním centru na nám. Republiky, v podatelně Krajského úřadu Plzeňského kraje, ve Studijní a vědecké knihovně PK a na obvodních úřadech Plzeň 1 až 4.
V KARLOVÝCH VARECH: na Krajském úřadu Karlovarského kraje, v Národním institutu dalšího vzdělávání v Západní 15, magistrátu města a ve Stanici mladých přírodovědců ve Staré Roli.
V CHEBU: v Domě dětí a mládeže Sova.
V okresních městech, ale i v některých dalších městech Plzeňského kraje v městských knihovnách, v Klatovech a Rokycanech též v městském informačním centru.

Čtvrtletník IRIS si můžete nechat doručovat též domů. Za jistotu, že se k vám to nejzajímavější z aktuálního dění v Zoologické a botanické zahradě města Plzně dostane včas a spolehlivě, zaplatíte pouhých 100 Kč za čtyři čísla.
Částku lze uhradit na účet číslo 282 564 313/0300 VS 200 303

Zoo-vláček jezdí k zoo i v roce 2024, beze změn... číst dále
Novinkou letošní sezóny je pavilon gueréz  číst dále
V srpnu si na amfiteátru zavzpomínáme na tramskou éru číst dále
Zveme Vás do samostatné expozice Akva Tera v centru Plzně. číst dále
ObčerstveníObčerstvení GiftshopGiftshop WebkameryWebkamery PřírůstkyPřírůstky Veřejná krmeníVeřejná krmení Sponzoring a adopceSponzoring a adopce
Otevírací doba

březen–říjen: 8.00–19.00  (pokladna do 18:00)
listopad–únor: 9.00–17.00  (pokl. do 16:30)

Otevřeno 365 dní v roce včetně svátků, Vánoc a Nového roku! (DinoPark otevřen pouze od dubna do října). Více zde.

Najdete nás zde.

Vstupné

Zoologická a botanická zahrada (Zoo):

dospělí:220 Kč
děti, studenti, senioři:      160
rodiny (2+2):                      720

Zoo + DinoPark (pouze duben–říjen):

dospělí:390 Kč
děti a studenti:290 Kč
rodiny (2+2):                      1270 

Podrobné vstupné a slevy zde.

Počasí v Plzni
Lemur
Facebook ZOOZoo
Facebook Akva-TeraAkva-Tera
Youtube
Instagram
Tripadvisor