MAY DAY 2023

MAY DAY
1. 5. 10:00–17:00
DEN PRO PŘÍRODU
Tradiční charitativní ekologická akce
letos na téma UDRŽITELNOST

 - Soutěžní stezka o udržitelnosti
- Záchranářské středisko
- Tombola
- Workshopy
- Komentované krmení
- Tipy, jak si vytvořit udržitelnou zahradu
- Od 14:00 průvod směřující k matce Zemi (Od 14:00 krátký průvod v centrální části zoo k matce Zemi (od tomboly))

Kde co je při May Day ? Mapa platná pouze 1.5. 2023 - pro zvětření klikněte!

 Na první máj v Zoo Plzeň proběhne již tradiční akce zaměřená na ochranu přírody s názvem May Day. Jedná se o tzv. volání přírody o pomoc.
Akce je vždy tematicky zaměřena na aktuální kampaň vydanou Evropskou asociací zoo a akvárií (EAZA), která vždy upozorňuje na aktuální palčivý problém. Nynější kampaň se věnuje udržitelnosti a její odlišnost od předchozích spočívá v jejím dlouholetém trvání, a to až do roku 2050.
Ambicí kampaně je zastavení poklesu biologické rozmanitosti a obnovení harmonie mezi lidmi a přírodou. V poslední době se totiž naše planeta vychyluje z rovnováhy a její biodiverzita upadá. Chceme-li vrátit naší planetě rovnováhu, musíme jí tedy vrátit její biodiverzitu. Je to důležité pro náš vlastní zdravý život a život naší další generace.
V rámci kampaně jsme se zabývali udržitelnosti našeho provozu a sestavili jsme několik tzv. „puzzlíků“. Ty budou součástí soutěžní stezky a zároveň poslouží i jako trvalé informační tabule v areálu zoo. Věnují se tomu, co již pro udržitelný provoz děláme a věříme, že tím inspirujeme i řadu našich milých návštěvníků.
Kampaň má jako vždy za cíl seznámit širokou veřejnost s danou problematikou, získat finanční prostředky na konkrétní záchranné projekty a poskytnout náměty, jak mohou lidé sami přispět. Aktéry akce jsou především nadšené školní kolektivy, instituce a dobrovolníci.
Návštěvníci se mohou od 10:00 do 17:00 hodin těšit na mnoho stanovišť rozprostřených především u Tropického pavilonu a v blízkosti soutěžní naučné stezky (herní karty na stezku budou k dispozici na pokladnách). Jednotlivá stanoviště budou převážně složená z nadšených školních kolektivů a nabídnou poučení, různé aktivity a třeba i možnost nákupu rukodělných výrobků.
K dispozici bude záchranné středisko, které kromě informací o podporovaných projektech a aktivit bude místem s oblíbeným malováním na obličej. V jeho blízkosti pak budou k dispozici workshopy -malování tašek s přírodními motivy a výrobou ptačích budek. U botanické expozice nazvané „Okénko do soukromí rostlin“ budou mít návštěvníci možnost seznámit se s tipy na udržitelnou zahradu a informovat se o pochybných suvenýrech. Stanoviště budou mít i pracovníci ze Záchranné stanice živočichů ze Spáleného Poříčí a kolegové ze správy CHKO Český les a CHKO Slavkovský les. Pozvání přijala i Vodárna, pražírna Palasio, a také Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM. Chybět nebude ani bohatá tombola, v jejíž blízkosti bude možné vhazovat vzkazy matce Zemi. Vzkazy pak budou v odpoledních hodinách průvodem zaneseny k Tropickému pavilonu a proběhne slavnostní rituál. Naplánovaná jsou i mimořádná komentovaná krmení u kapybar a šimpanzů.
Veškerý výtěžek z akce směřuje na vybrané záchranné projekty.
Pojďte s námi pomáhat přírodě. Těšíme se na Vaši návštěvu v rozkvetlé zoo.

Zoo-vláček jezdí k zoo i v roce 2024, beze změn... číst dále
Novinkou letošní sezóny je pavilon gueréz  číst dále
V srpnu si na amfiteátru zavzpomínáme na tramskou éru číst dále
Zveme Vás do samostatné expozice Akva Tera v centru Plzně. číst dále
ObčerstveníObčerstvení GiftshopGiftshop WebkameryWebkamery PřírůstkyPřírůstky Veřejná krmeníVeřejná krmení Sponzoring a adopceSponzoring a adopce
Otevírací doba

březen–říjen: 8.00–19.00  (pokladna do 18:00)
listopad–únor: 9.00–17.00  (pokl. do 16:30)

Otevřeno 365 dní v roce včetně svátků, Vánoc a Nového roku! (DinoPark otevřen pouze od dubna do října). Více zde.

Najdete nás zde.

Vstupné

Zoologická a botanická zahrada (Zoo):

dospělí:220 Kč
děti, studenti, senioři:      160
rodiny (2+2):                      720

Zoo + DinoPark (pouze duben–říjen):

dospělí:390 Kč
děti a studenti:290 Kč
rodiny (2+2):                      1270 

Podrobné vstupné a slevy zde.

Počasí v Plzni
Lemur
Facebook ZOOZoo
Facebook Akva-TeraAkva-Tera
Youtube
Instagram
Tripadvisor