Prázdninová štafeta 2023

Mladé turisty letos na Radyni ocení císař a král Karel IV.
Podvacáté se už letos uskuteční Prázdninová štafeta, velké letní soutěžní putování po Plzeňském kraji. Od samotného začátku až po současnost byla a je mezi jejími pořadateli plzeňská zoo a spolek IRIS. A protože dvacetiny jsou významným mezníkem, kdy člověk hodnotí své dětství a plánuje si dospělý život, i Prázdninová štafeta přichází s novinkami. A není jich málo.
Tradičně už přichází každá Prázdninová štafeta s novými turistickými zajímavostmi. Ani letos to nebude jinak. Soutěž nezačne na první jarní den, jak jsme byli zvyklí, ale už 1. června. Nově pořadatelé zavádí také kategorii pro školní třídy, které si mohou soutěžní cíle vybrat jako školní výlety a návštěvu místa si pak připočítat k rodinnému putování. Všechny školy v Plzeňském kraji prostřednictvím hejtmanství o tom budou podrobně informovány. A ještě jedna zásadní změna Prázdninovou štafetu čeká: Ocenění těch nejúspěšnějších turistů nebude ani v zoo a ani na cestovatelském veletrhu, jak jsme byli dříve zvyklí. Ceny totiž předá přímo na hradě Radyně sám císař a král Karel IV., který se svou družinou kvůli mladým turistům přijede. A pak všechny oceněné osobně provede po svém hradě.
Prázdninová štafeta už tradičně nabízí padesát turistických cílů. Nově je mezi nimi víc nových a zajímavých naučných stezek, rozhleden a zajímavých přírodních útvarů. I kvůli šetření domácností zařadili pořadatelé do soutěže přes polovinu míst bez vstupného. Dokonce zase víc než v loňském létě.
Prázdninová štafeta zařadí do svých výletních cílů také pět „ochutnávek“ z regionů sousedícím s naším krajem. V Bavorsku je už tradičním cílem Historický park v Bärnau.
Jak se do soutěže zapojit? Přihlásit se každý může kdykoliv od 1. června do konce prázdnin na webových stránkách Prázdninové štafety. Vše potřebné najdou soutěžící na adrese: http://stafeta.plzensky-kraj.cz.
Při návštěvě každého cíle se soutěžící vyfotí na nádvoří či uvnitř navštíveného objektu (případně u cedule na turistické trase) a snímek pošle prostřednictvím webových stránek kdykoliv během trvání soutěže. Všichni soutěžící, kteří splní daný limit patnácti navštívených cílů, budou zařazeni do slosování. Patnáct šťastlivců se může těšit na odměnu. Ale při dosažení patnácti cílů se nemusí končit, pro toho, kdo navštíví nejvíc míst, čeká zvláštní cena. Tu letošní ještě ani prozradit nemůžeme, víme jen, že s ní na Radyni přijede Karel IV.
Pořadateli soutěže jsou spolek Dobroslav, IRIS a Zoo Plzeň. Prázdninovou štafetu podporují Správa informačních technologií města Plzně, Plzeňský kraj, Město Plzeň, Občanský spolek Hůrka a Radyně, Nadace 700 let města Plzně, EURONOVA a Národní památkový ústav.

Prázdninová štafeta pro školy

PhDr. Alois Žižka
Publikováno 11.6.2023

 

 

Zoo-vláček jezdí k zoo i v roce 2024, beze změn... číst dále
Novinkou letošní sezóny je pavilon gueréz  číst dále
V srpnu si na amfiteátru zavzpomínáme na tramskou éru číst dále
Zveme Vás do samostatné expozice Akva Tera v centru Plzně. číst dále
ObčerstveníObčerstvení GiftshopGiftshop WebkameryWebkamery PřírůstkyPřírůstky Veřejná krmeníVeřejná krmení Sponzoring a adopceSponzoring a adopce
Otevírací doba

březen–říjen: 8.00–19.00  (pokladna do 18:00)
listopad–únor: 9.00–17.00  (pokl. do 16:30)

Otevřeno 365 dní v roce včetně svátků, Vánoc a Nového roku! (DinoPark otevřen pouze od dubna do října). Více zde.

Najdete nás zde.

Vstupné

Zoologická a botanická zahrada (Zoo):

dospělí:220 Kč
děti, studenti, senioři:      160
rodiny (2+2):                      720

Zoo + DinoPark (pouze duben–říjen):

dospělí:390 Kč
děti a studenti:290 Kč
rodiny (2+2):                      1270 

Podrobné vstupné a slevy zde.

Počasí v Plzni
Lemur
Facebook ZOOZoo
Facebook Akva-TeraAkva-Tera
Youtube
Instagram
Tripadvisor