Z jídelníčku našich primátů - okus

Nedílnou součástí jídelníčku některých našich primátů je tzv. okus. Tímto termínem se rozumí olistěné větve stromu a keřů, stejně tak jako jejich pupeny, květy či drobné větvičky s lýkem.
Listy představují u mnoha druhů poloopic, opic i lidoopů důležitý doplněk stravy, ba dokonce v případě potravně specializovaných zástupců její nepostradatelnou součást. Mezi typicky listožravé opice patří například i podčeleď hulmanů (Colobinae), kterou v Plzni zastupují elegantně černobílé guerézy angolské (Colobus angolensis palliatus). Tyto africké opice jsou ke konzumaci listů adaptovány několika způsoby. Nejvíce zásadní adaptací je pro ně specificky modifikovaný žaludek, který svými třemi vychlípeninami připomíná žaludek přežvýkavců. Právě zde dochází k trávení celulózy za pomoci symbiotických bakterií, díky nimž tyto opice dokážou zpracovat i hůře stravitelný, avšak ve volné přírodě hojně dostupný potravní zdroj, jakým je listí.
Díky dostupnosti i pomoci veřejnosti můžeme našim primátům poskytnout relativně pestrou nabídku okusových větví. Ke zkrmovaným druhům patří v abecedním sledu: dub, hloh, hrušeň, jabloň, jasan, javor, jeřáb, jilm, lípa, maliník, moruše, slivoně (špendlík/ švestka/ trnka), trnovník akát, třešeň, vrby… Příjem okusu se však u našich primátů liší, a to nejen napříč jednotlivými druhy dřevin, ale i na základě právě probíhající vegetační sezóny. Zatímco některé druhy (akát, javor, lípa) jsou v hojném množství přijímány pouze v jarních měsících, jiné druhy (většina ovocných stromů) se těší oblibě po celé vegetační období. Suverénně nejvíce přijímanými, a tím pádem i zřejmě nejchutnějšími okusy jsou bezesporu slivoně. Velice oblíbené jsou v závislosti na jejich dostupnosti také vrbové kočičky, lískové jehnědy nebo komule Davidova známá zahrádkáři pod názvem motýlí keř.
Na zimu, respektive na období vegetačního klidu, připravujeme našim svěřencům také zásoby mrazeného okusu. Řez probíhá v průběhu pozdního jara. Nařezané větve jsou množstevně rozděleny do denních krmných dávek a následně v pevných igelitových pytlích uloženy v centrálním mrazáku se stálou teplotou -18 °C. Každoročně je takto připraveno přibližně 200 pytlů mrazeného okusu, které jsou dle potřeby odebírány, rozmraženy a jejich obsah předložen našim primátům. Právě guerézy (ale i jiní) tuto alternativu čerstvého listí značně oceňují.
Na závěr bychom rádi vyzvali příznivce naší zoo z Plzně a blízkého okolí, aby si při ořezu stromků na svých zahradách na tento příspěvek v Zápisníku ošetřovatele vzpomněli. Za dovoz olistěných větví ovocných stromů budeme my i naši svěřenci velice rádi.

28.3. 2022
Vojta Smolik

Z jídelníčku našich primátů - okus
Publikace z Docela jiného světa vzhůru do světa! číst dále
V prosinci zoo zdaleka nespí zimním spánkem číst dále
Také v zimě 2024/2025 probíhají komentované večerní prohlídky číst dále
Zveme Vás do samostatné expozice Akva Tera v centru Plzně. číst dále
ObčerstveníObčerstvení GiftshopGiftshop WebkameryWebkamery PřírůstkyPřírůstky Veřejná krmeníVeřejná krmení Sponzoring a adopceSponzoring a adopce
Otevírací doba

březen–říjen: 8.00–19.00  (pokladna do 18:00)
listopad–únor: 9.00–17.00  (pokl. do 16:30)

Otevřeno 365 dní v roce včetně svátků, Vánoc a Nového roku! (DinoPark otevřen pouze od dubna do října). Více zde.

Najdete nás zde.

Vstupné

Zoologická a botanická zahrada (Zoo):

dospělí:220 Kč
děti, studenti, senioři:      160
rodiny (2+2):                      720

Zoo + DinoPark (pouze duben–říjen):

dospělí:390 Kč
děti a studenti:290 Kč
rodiny (2+2):                      1270 

Podrobné vstupné a slevy zde.

Počasí v Plzni
Lemur
Facebook ZOOZoo
Facebook Akva-TeraAkva-Tera
Youtube
Instagram
Tripadvisor